Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Για την απαγόρευση του καπνίσματος

E-mail Εκτύπωση

Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος δέχεται συνεχείς επιθέσεις από μερίδα των καπνιστών, των εστιατόρων κλπ. Η σιωπηρή πλειοψηφία όμως των πολιτών δεν αντιδρά. Η σιωπηρή πλειοψηφία που υπέφερε επί χρόνια και χρόνια τις συνέπειες της αδυναμίας και αδιαφορίας ορισμένων συμπολιτών μας που κάπνιζαν ασύστολα σε δημόσιους χώρους.

NosmokingΠριν από χρόνια απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα λεωφορεία και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποιοι δυσκολεύτηκαν, κάποιοι καταπιέστηκαν, αλλά σήμερα πρέπει όλοι να παραδέχονται ότι ήταν ένα σωστό μέτρο.

Είναι γεγονός ότι κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της. Έτσι και τα νέα μέτρα για το κάπνισμα θα χρειαστούν πίστωση χρόνου για να εμπεδωθούν. Κάποιους σίγουρα θα τους δυσκολέψουν, αλλά είναι ένα σωστό μέτρο. Μέτρο που δεν ωφελεί μόνο τους μη καπνιστές, αλλά και τους καπνιστές. Οι περιορισμοί σίγουρα θα μειώσουν το ρυθμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προς όφελος της υγείας, αλλά και της... τσέπης τους. Και θα προστατέψουν την υγεία όλων των πολιτών. Οι μόνοι βέβαια που σίγουρα θα στενοχωρηθούν είναι οι καπνοβιομηχανίες!
Δεν είναι σωστό ότι η μείωση του τζίρου των καταστημάτων διασκέδασης κλπ. οφείλεται στην απαγόρευση του καπνίσματος. Ελάχιστα οφείλεται σε αυτό και μάλιστα προσωρινά. Σε σχετική έρευνα το 95,2% των πολιτών της Αττικής δήλωσε ότι έχει περιορίσει τις εξόδους του λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μείωση επομένως οφείλεται καθαρά στην οικονομική κρίση και στην ψυχολογία των πολιτών.
Θεωρείται ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα στον κάθε πολίτη να επιλέγει αν επιθυμεί να καπνίζει. Αυτή όμως η επιθυμία, ή αδυναμία, δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της υγείας των πολλών. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και των ηλικιωμένων και όσων έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και των μικρών παιδιών, να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και σε κέντρα διασκέδασης χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες του καπνίσματος. Έχουν και αυτοί δικαιώματα όπως και οι καπνιστές - μόνο που αυτό ξεχάστηκε λιγάκι για πολλά χρόνια τώρα. Τυχαίνει να υπάρχουν συνάνθρωπoί μας, οι οποίοι όλ' αυτά τα χρόνια δίσταζαν να βγαίνουν σε ταβέρνα, διότι ήξεραν πως θα υπόφεραν μετά για μέρες από άσθμα και βρογχίτιδα.
Ας κάνουν λοιπόν λίγη υπομονή οι καπνιστές. Σύντομα θα συνηθίσουν τη νέα κατάσταση. Εκτός από τους φανατικούς και παθιασμένους. Αυτή η επιστολή δεν απευθύνεται σε αυτούς.

Dr Bernhard Koppold, Βόλος