Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ακόμα και το βάδισμα στην πόλη έχει καταντήσει μια δύσκολη υπόθεση

E-mail Εκτύπωση
Επιστολή της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών ΠΕΖΗ προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Όπως γνωρίζετε, οι συνθήκες πεζή μετακίνησης στην Αθήνα και γενικότερα στις ελληνικές πόλεις έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως οι ανεπαρκείς ελεύθεροι χώροι στις πόλεις που διατίθενται για τους πεζούς (λ.χ. πεζοδρόμια με απαράδεκτα μικρές διαστάσεις) ή η εχθρική για τους πεζούς νομοθεσία(...). Κυρίως όμως, οφείλεται στην παράνομη στάθμευση, ή ακόμα και κίνηση - συχνά με αξιοσημείωτο θράσος και προκλητικότητα - αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών σ’ αυτούς τους ελάχιστους χώρους της πόλης που έχουν απομείνει για την κίνηση των πεζών (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, πεζόδρομοι, πάρκα κλπ).

Οι παράνομες αυτές καταλήψεις των χώρων των πεζών έχουν ήδη λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ακόμα και το βάδισμα στην πόλη να έχει καταντήσει μια δύσκολη υπόθεση, και να είναι σχεδόν αδύνατη, όταν συνδυάζεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή προβλήματα κινητικότητας. Έτσι, αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες πεζή μετακίνησης δημιουργούν ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες (τα οποία έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή της πόλης), αλλά και πολλών άλλων ακόμα εμποδιζόμενων ατόμων (υπερήλικες, μικρά παιδιά, κυοφορούσες, γονείς με καρότσια κλπ).

Επί πλέον αυτός ο διωγμός των πεζών ενισχύει τη μεγαλύτερη στρέβλωση του κυκλοφοριακού σχεδιασμού προς όφελος ενός αντιπαραγωγικού και ακατάλληλου για τις πόλεις τρόπου μετακίνησης που στηρίζεται κυρίως στα ΙΧ αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες, και έμμεσα τη ρύπανση, το θόρυβο και τα ατυχήματα που αυτός προκαλεί. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτή η βαρβαρότητα έρχεται σε αντίθεση με τη αίσθηση δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς η αντίδραση της αστυνομίας σ’ αυτές τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων κινητικότητας των πολιτών δεν είναι αυτή που αρμόζει σε ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι προάγει τον πολιτισμό και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα αστυνομικά όργανα στην καθημερινή δράση τους συνήθως αδρανούν και αδιαφορούν να επιβάλουν, ακόμα και αυτή την ανεπαρκή για την προστασία των πεζών νομοθεσία, προφασιζόμενα υπαρκτές ή προσχηματικές ελλείψεις μέσων και προσωπικού, και είναι εμποτισμένα με μια νοοτροπία κατά των πεζών, επιδιώκοντας την πάση θυσία και με κάθε τίμημα διευκόλυνση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας.

Έτσι, ακόμα και όταν τυχαίνει να είναι παρόντα σε μαζικές παραβιάσεις των χώρων των πεζών από τροχοφόρα, αδιαφορούν γι’ αυτές, είτε αδρανώντας, είτε ασχολούμενα με άλλα μικρότερης σημασίας καθήκοντα (π.χ τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνήθως σε σημεία που υπάρχει επαρκής σηματοδότηση – πολλές φορές μάλιστα καθυστερώντας τη διέλευση των πεζών προς όφελος της ταχύτερης κίνησης των οχημάτων!).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πεζοδρόμια μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα είναι κατά κανόνα κατειλημμένα από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες (η εικόνα είναι από το αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας, παρόμοια όμως εικόνα παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας). Έχουμε μάλιστα καταγγελίες φίλων και μελών της κίνησής μας, σύμφωνα με τις οποίες, παρόντα αστυνομικά όργανα, αν και εκλήθησαν να ελέγξουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών, αρνήθηκαν να το πράξουν, επικαλούμενα ανυπαρξία ή αντίθετες οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.

Είναι προφανές ότι η άρνηση αυτή των αστυνομικών οργάνων να εφαρμόσουν, ακόμα και αυτές τις στοιχειώδεις για την προστασία των πεζών διατάξεις του νόμου, είναι μια πράξη παράνομη, η οποία σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα επέσυρε ασφαλώς και κυρώσεις. Το χειρότερο όμως είναι, ότι η προκλητική αυτή αδράνεια και αδιαφορία μπροστά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών ενθαρρύνει και υποθάλπει την επιθετικότητα και θρασύτητα πολλών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κατά των πεζών, καθιστώντας έτσι την αστυνομία τον καθοριστικό παράγοντα της δημιουργίας και διατήρησης του προβλήματος.

Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε, ότι η απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από τους χώρους κίνησης των πεζών αποτελεί μια ακόμα ανεκπλήρωτη προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος σήμερα κόμματος (επισυνάπτουμε απόσπασμα από προεκλογικό φυλλάδιο).

Με σκοπό λοιπόν να συμβάλλουμε στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, όπως άλλωστε είναι και καταστατικός σκοπός του συλλόγου μας, παρακαλούμε για τα εξής:

  • να μας γνωστοποιήσετε τις οδηγίες που έχετε δώσει στα αστυνομικά όργανα, σχετικά με την προτεραιότητα και τη σημασία που θα πρέπει να δίνουν στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών, και ιδιαίτερα στην παράνομη κατάληψη των χώρων κίνησής τους (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, πεζόδρομοι, πάρκα κλπ) από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
  • να μας γνωστοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η τήρηση αυτών των οδηγιών
  • να μας επιτρέψετε την πρόσβαση (με λήψη αντιγράφου) στα έγγραφα, με τα οποία δίνονται οι παραπάνω οδηγίες
  • να μας πληροφορήσετε τι επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να βελτιωθεί και, κυρίως, να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των πεζών.
  •