Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η μαχητική οικολόγος Ουανγκάρι Μαθάι πήρε το Νόμπελ Ειρήνης 2004

E-mail Εκτύπωση
Wangari MaathaiΗ νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2004 στη μαχητική οικολόγο Ουανγκάρι Μαθάι (Wangari Maathai), υφυπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Κένυας, για τη συμβολή της «στην αειφόρο ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την ειρήνη», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με την απόφαση της αυτή η Επιτροπή Νόμπελ διευρύνει θετικά την αντίληψη για το τι σημαίνει προστασία της ειρήνης, συμπεριλαμβάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Η 64χρονη οικολόγος είναι η πρώτη Αφρικανή που βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μαθάι είναι ιδρυτής και ηγέτης του Κινήματος της Πράσινης Ζώνης, του μεγαλύτερου προγράμματος δενδροφύτευσης στην Αφρική, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της απερήμωσης και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και αναβαθμίζει την εικόνα τους στην κοινωνία.

Το κίνημά της αυτό, με τη βοήθεια των ντόπιων γυναικών, έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 30 εκατομμύρια δενδροφυτεύσεις στην αφρικανική ήπειρο!

«Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη γιατί όταν καταστρέφουμε τους πόρους μας και γίνονται σπάνιοι, τότε πολεμάμε για αυτούς», δήλωσε η ίδια στη νορβηγική τηλεόραση. Πρόσθεσε δε ότι «εργάζομαι ώστε όχι μόνο να βελτιώνεται το περιβάλλον, αλλά να βελτιώνεται και η διακυβέρνηση».

H Μαθάι ίδρυσε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης το 1977, ενώ ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών της Κένυα. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα από την ανατολική και κεντρική Αφρική που ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές (Βιολογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας). Εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή καριέρα για να προωθήσει περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η Μαθάι και το κίνημα της Πράσινης Ζώνης πολεμά τον πόλεμο με δέντρα. Χρησιμοποιώντας τα δάση για να καταπολεμήσει την ξηρασία και να εξασφαλίσει την βιοποικιλότητα, ακτιβιστές όπως η Μαατάι δημιουργούν έναν ουσιώδη δεσμό μεταξύ περιβαλλοντισμού και ειρήνης.

Από το 1989 ο αριθμός των εμφυλίων πολέμων έχει τριπλασιαστεί. Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις γίνονται για τους μειούμενους φυσικούς πόρους και την ολοένα σπανίζουσα εύφορη γη.

Ενδεικτικά, μόλις το 1,7% του εδάφους της Κένυας καλύπτεται πλέον από δένδρα, εξαιτίας της υπερβολικής υλοτόμησης.

Η Μαθάι έχει εκτιμηθεί επίσης για το πολιτικό της θάρρος. Ορθώθηκε εναντίον του προηγούμενου πρόεδρου της χώρας, ο οποίος κυβέρνησε την Κένυα για 24 χρόνια (!) ώσπου έπεσε μετά από εκλογές το 2002.

Χτυπήθηκε, απειλήθηκε και ρίχτηκε στη φυλακή πολλές φορές για τις προσπάθειές της να προστατεύσει το περιβάλλον.

Wangari Maathai

Η Μαθάι έχει αγωνιστεί εναντίον της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αλλά και κατά των ορυχείων τιτανίου στην Κένυα. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της.

Καθόλη τη διάρκεια του αγώνα της χρησιμοποίησε τη δύναμη της μη-βίας και της δημιουργικής αντίστασης, για να υπερασπίσει τη δημοκρατία και να εμποδίσει εγκλήματα κατά του πλανήτη.

Πληροφορήθηκε τη βράβευσή της, όπως δήλωσε, από το Νορβηγό πρέσβη στο Ναϊρόμπι. Εξέφρασε έκπληξη και ικανοποίηση για τη βράβευση, η οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,06 εκατομμυρίου ευρώ.

Η βραβευθείσα δήλωσε ότι ο αγώνας για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνώνυμος με τον αγώνα για την ειρήνη, καθώς οι πόλεμοι συνήθως προκαλούνται ανάμεσα σε φυλετικές ή εθνικές ομάδες που μάχονται για ολοένα μειούμενους φυσικούς πόρους.

Στην πρώτη της ομιλία στη χώρα της, μετά την απονομή του βραβείου, μίλησε στην εθνική της γλώσσα Κικούγιου σε 200 άτομα, κυρίως φτωχές γυναίκες που είχαν έρθει να πάρουν κρατική βοήθεια. «Μην καλλιεργείτε στα δάση», τους είπε, «γιατί θα χάσουμε τα δάση μας»… «Μας έχει δοθεί η ευθύνη να φροντίσουμε για τις μελλοντικές γενιές, και για τους νεότερους, ώστε να μπορούν να έχουν νερό στο μέλλον».

Το πλήθος χειροκρότησε ευγενικά όταν τους είπε ότι κέρδισε ένα ακόμη διεθνές βραβείο, το οποίο οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ τους ακούσει. Αλλά όλοι ξέσπασαν σε γέλια όταν τους είπε ότι το βραβείο της έφερε περισσότερα λεφτά από όσα μπορούσε να μετρήσει.

Νωρίτερα, η Μαθάι φύτεψε ένα δέντρο για να γιορτάσει και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος από αυτά τα χρήματα για να ενισχύσει την εκστρατεία της να προστατευτούν τα δάση της Αφρικής.

8 Οκτωβρίου
(πηγές: Greenpeace, MSNBC News Services)