Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Οι δυσοίωνες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας - Σελίδα 3

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Οι δυσοίωνες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας
Αλιεία
Οι προτάσεις μας
Όλες οι Σελίδες
Εάν κάποιος ανυποψίαστος διάβαζε όλα αυτά, δε θα μπορούσε παρά να διαπιστώσει ότι ζούμε σε ένα θέατρο του παραλόγου. Πράγματι, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις της τωρινής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και ιχθυηρών, το πιο λογικό πράγμα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να αποθαρρυνθεί τελείως, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίθετα όμως, αυτές οι επιπτώσεις όχι μόνο δεν υπολογίζονται, αλλά υποστηρίζονται κι από πάνω με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλαπλούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων ενισχύει την παραγωγή των ζωοτροφών και ένα άλλο μεγάλο μέρος στηρίζει απευθείας τα ζωικά προϊόντα. Επιπροσθέτως, με την εμφάνιση ασθενειών και επιδημιών (BSE, νόσος των πτηνών, γρίπη των χοίρων κτλ.), οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται τη στιγμή που οι ίδιοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα εξαιτίας των μεθόδων εκτροφής που χρησιμοποιούν με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, αγνοώντας εντελώς την ευημερία των ζώων, αλλά και των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης όχι μόνο δεν «τιμωρούνται», αλλά ανταμείβονται κιόλας.

Οι προτάσεις μας

Μία καλή αρχή θα ήταν η κατάργηση κάθε είδους επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων για την παραγωγή κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών, καθώς και για την παραγωγή ζωοτροφής, έτσι ώστε οι τιμές κατανάλωσης να αυξηθούν αντικατοπτρίζοντας έτσι το πραγματικό κόστος. Αντίθετα, απαιτείται η ενίσχυση της καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών. Κάνοντας το κρέας πιο ακριβό και τα λαχανικά φθηνότερα, ενθαρρύνουμε την κατανάλωση υγιεινότερων τροφών, βοηθούμε τις φτωχότερες χώρες αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να διασφαλιστεί ότι τα ζωικά προϊόντα που αγοράζει ο καταναλωτής φέρουν την πραγματική τιμή, και όχι παραποιημένη από επιδοτήσεις και άλλες παροχές που δίνονται στους παραγωγούς και ότι περιλαμβάνουν το περιβαλλοντικό κόστος για το τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο της εκτροφής. Επίσης προτείνουμε:

• Τη σταθερή μείωση των εκτρεφόμενων ζώων και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

• Την αυστηρή φορολόγηση των ζωοτροφών και όλων των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωικών προϊόντων.

• Τη μη φορολόγηση των σιτηρών, δημητριακών, αμυλούχων, όσπριων, φρούτων και λαχανικών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση

• Τη χορήγηση επιδοτήσεων και άλλων κινήτρων στους κτηνοτρόφους και καλλιεργητές ζωοτροφών ώστε να στραφούν σε γεωργικές και βιολογικές καλλιέργειες.

• Την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για τις διαφημιστικές εκστρατείες που προωθούν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

• Την οικονομική ενίσχυση των φυτικών τροφών και της βιολογικής γεωργίας.

• Τη δραματική μείωση της κατανάλωσης ιχθυηρών. Τρώγοντας σήμερα μικρότερες ποσότητες ιχθυηρών βοηθάμε στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και τη διάσωση των θαλάσσιων ειδών.

• Τον τερματισμό των επιχορήσεων και επιδοτήσεων στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Μία διεθνής ομάδα από 125 επιστήμονες θαλάσσιων ερευνών, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να σταματήσουν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις που παρέχονται από πολλές χώρες στην αλιεία, γιατί αν δε βάλουμε ένα τέλος στη μαζική εξόντωση της θάλασσας σύντομα το οικοσύστημα κάθε ωκεανού θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

• Την απαγόρευση των ιχθυοκαλλιεργειών και την ικανοποιητική επιδότηση και επιχορήγηση των ιχθυοκαλλιεργητών ώστε να στραφούν σε όλου είδους επαγγελματικό κλάδο.

• Πανελλαδικές διαφημιστικές καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τα οφέλη της φυτικής διατροφής και την αγορά βιολογικών προϊόντων, ώστε αυτά να καταστούν φθηνότερα για τον τελικό καταναλωτή.

Φυτοφαγία

Aν για την κτηνοτροφία και την αλιεία ισχύει το «ενός κακού μύρια έπονται», για τη φυτοφαγία ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυτοφαγία είναι κέλευσμα των καιρών μας και μια στάση ζωής που συνάδει με την αρχή της αβλάβειας, της προστασίας του πλανήτη, της υγείας και της ευημερίας του ανθρώπου.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη που δίνει ένα φυτοφαγικό γεύμα είναι: χαμηλότερη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, λιγότερη οξίνιση, λιγότερος ευτροφισμός και λιγότερη χρήση χημικών. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, μια φυτοφαγική δίαιτα έχει αναγνωρισθεί ότι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η δυσκοιλιότητα, ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου ΙΙ και κάποιοι τύποι καρκίνου.

Εν κατακλείδι, η προώθηση της φυτοφαγίας είναι πια ύψιστη ανάγκη, αφού η κατανάλωση κρέατος οδηγεί στην κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος διατροφής. Με το ρυθμό που αυξάνεται ο πληθυσμός και την αυξανόμενη κατανάλωση ζωικών τροφών στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε μερικά χρόνια η γη δε θα μπορεί να θρέψει ούτε τους ανθρώπους, ούτε τα δισεκατομμύρια των εκτρεφόμενων ζώων. Κι αυτό δεν είναι σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό, απλά δε συζητιέται.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στην επιστολή αυτή προσπαθήσαμε να θίξουμε μόνο τα βασικά ζητήματα της οικολογικής καταστροφής που προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος, ζωικών προϊόντων και ιχθυηρών, αφού οι επιπτώσεις είναι πολυδιάστατες και σε πολλές περιπτώσεις «αόρατες» για αρκετό καιρό, και δεν μπορούμε πια να τις αγνοούμε. Χρειάζεται άμεση πολιτική δράση και συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας, τόσο σε επίπεδο πολιτείας, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ευελπιστούμε για τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές σας.

Με τιμή

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

- 210 8814677 (& fax)

- 6979 314028

 

Πηγές

¤ Food and Agriculture Organization of the United Nations, [ FAO ] (2006), Livestock’s Long Shadow, ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ a0970e/a0970e17.pdf

¤ Food and Agriculture Organization of the United Nations (2006), Livestock a Μ ajor Τ hreat to Ε nvironment - Remedies Urgently Needed , http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/ 1000448/index.html

¤ Jens Holm & Toivo Jokkala, The Livestock Industry and Climate, http://www.meatclimate.org/sites/default/files/reports/meatclimate_english.pdf, MeatClimate.org

¤ Nutrition Ecology International Center (NEIC), DOSSIER “STOP EU SUBSIDIES TO LIVESTOCK INDUSTRY”, www.nutritionecology.org

¤ Livestock “Overlooked” In Climate Talks, Says World Bank , Published Friday 23 October 2009, http://www.euractiv.com/en/cap/livestock-overlooked-climate-talks-world-bank/article-186701

¤ Worldwatch Institute, (2009), Livestock and Climate Change , World Watch Magazine, November/December 2009, http://www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock%20and%20Climate%20 Change.pdf

 

Kτηνοτροφία και η αλιεία σπαταλούν πόρους και αυξάνουν την υπερθέρμανση, τη ρύπανση και τη φτώχεια! 

Με επιστολή τους προς τον Προεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ τονίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλίειας.