Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Rachel Carson - η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης - Σελίδα 2

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Rachel Carson - η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης
Η αντεπίθεση του κατεστημένου
Όλες οι Σελίδες
Η αντεπίθεση του κατεστημένου

Η Carson έγραψε σε μια περίοδο που ο κοινωνικός κομφορμισμός και η έλλειψη ανοχής ήταν σε μέγιστα επίπεδα, εξαιτίας του ψυχρού πολέμου. Παράλληλα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και η επιστήμη ήταν οι πρωτουργοί μιας νέας ευημερίας.

Οι Αμερικανοί περνούσαν καλά και πίστευαν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία θα μπορούσε να τους λύσει κάθε πρόβλημα, και μάλιστα γρήγορα και εύκολα. Το DDT ήταν φτηνό και εύκολο στη χρήση όταν αναμιγνυόταν με καύσιμο και ραντιζόταν από αεροπλάνα. Η επιστήμη είχε επικρατήσει επί των παρασιτικών εντόμων, σκέπτονταν, με ένα θαυματουργό χημικό, με τον ίδιο τρόπο που είχε νικήσει τους εχθρούς της Αμερικής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με την ατομική βόμβα.

Η πανίσχυρη αγροχημική βιομηχανία δεν ήταν βέβαια διατεθειμένη να αφήσει μια πρώην κρατική συντάκτρια χωρίς διδακτορικό και χωρίς θεσμοθετημένη αρμοδιότητα, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα προϊόντα της ή να αμφισβητήσει την ακεραιότητά της.

Αρχικά την αντιμετώπισαν ως ένα δευτερεύον πρόβλημα δημοσίων σχέσεων, αλλά όταν άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες το Κογκρέσο και έδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος Κένεντυ, η βιομηχανία και το επιστημονικό κατεστημένο επιτέθηκαν στην αξιοπιστία της και αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά της. Της επιτέθηκαν ως κινδυνολόγου που δεν ήξερε αρκετή επιστήμη. Ως μια υστερική γυναίκα με μια υπερβολικά ρομαντική σύνδεση με τη φύση. Κατηγορήθηκε επιπλέον ως κομμουνίστρια και ότι βοηθά τους εχθρούς της χώρας, από το μακαρθικό κατεστημένο.

Η Σιωπηλή Άνοιξη είχε εκατομμύρια αναγνώστες. Αλλά ήταν όταν το CBS διοργάνωσε μια ωριαία τηλεοπτική εκπομπή για τη διερεύνηση της διαμάχης για τα εντομοκτόνα, που η αξιοπιστία της Carson αυξήθηκε κατακόρυφα. Το κοινό είδε μια ήρεμη και αντικειμενική γυναίκα, με ενδιαφέρον για την ευημερία της ανθρωπότητας, να έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά επιστημόνων και κρατικών λειτουργών που παραδέχονταν την άγνοιά τους για τις συνέπειες της χρήσης τοξικών, και με τους επιστήμονες της βιομηχανίας να προβλέπουν δραματικά επιδημίες και λιμούς χωρίς αυτά. Ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο της ευαισθητοποιήθηκαν για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αντιμετωπίζοντας προσωπική επίθεση και όντας βαριά άρρωστη, μας παρέχει ένα παράδειγμα της δύναμης που διαθέτει ακόμη κι ένας μοναχικός ιδιώτης στην προώθηση κοινωνικών αλλαγών.

Προτού πεθάνει, κατέθεσε ενώπιον διάφορων επιτροπών της Γερουσίας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης κυβερνητικής κανονιστικής υπηρεσίας (agency) που θα ελέγχει την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία. Αν και δεν έζησε για να δει τη θεσμοθέτηση της Environmental Protection Agency, ήξερε όμως ότι άνθρωποι που μοιράζονταν τα ενδιαφέροντα της επρόκειτο να συνεχίσουν το έργο της.

Όταν η Rachel Carson πέθανε μόλις 18 μήνες αργότερα, το 1964, είχε θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που θα κατέληγαν στην απαγόρευση των περισσότερων χρήσεων του DDT το 1972 και θα δημιουργούσαν ένα κίνημα βάσης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω κρατικών και ομοσπονδιακών κανονισμών.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την επαναστατική επίκληση της να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο, ακόμη συζητούμε τα ερωτήματα που αυτή έθεσε. Ισχυριζόμενη ότι η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, το ανθρώπινο και το φυσικό, ήταν αδιαχώριστα, η Rachel Carson επέμεινε πως ο ρόλος του ειδικού πρέπει να περιορίζεται από τη δημοκρατική προσβασιμότητα και από τη δημόσια συζήτηση για τους κινδύνους των βλαβερών τεχνολογιών.

Πηγές

Environmental History Timeline, http://www.runet.edu/~wkovarik/hist1/timeline.new.html

Ecology Hall of Fame, http://www.ecotopia.org/ehof/index.html

The Rachel Carson Homestead, http://www.rachelcarsonhomestead.org/