Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Παιχνίδι και παιδικά παιχνίδια

E-mail Εκτύπωση
Ph01447jΤα παιδιά χρειάζονται ερεθίσματα: αντικείμενα για να αγγίξουν, να γευθούν, να μυρίσουν, να παρατηρήσουν, να περιεργασθούν, να εξερευνήσουν. Τα παιχνίδια προσφέρουν αυτά τα ερεθίσματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο του παιδιού.

Όσο όμως γοητευτικά και δημιουργικά κι αν είναι τα παιχνίδια, δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του πραγματικού κόσμου. Ότι και να λένε οι κατασκευαστές παιχνιδιών, το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρως την προσωπικότητά του σε ένα κατασκευασμένο τεχνητό παιχνιδόκοσμο.

Πολλά από τα παιχνίδια που αρέσουν στα παιδιά δεν μπορούν να κατασκευαστούν: σαλιγκάρια, σκουλήκια, άμμος, χώμα, λουλούδια, γρασίδι, ο κόσμος του εδάφους, που οι μεγάλοι συνήθως τον αγνοούμε.

Από την άλλη μεριά, η βιομηχανία παιδικών, ακόμη και βρεφικών, παιχνιδιών μεγαλώνει συνεχώς. Τα παιδικά παιχνίδια διαφημίζονται εντατικά. Πολλοί γονείς αγοράζοντας παιχνίδια παρασύρονται οι ίδιοι από το παιδί που κρύβουν μέσα τους και αγοράζουν τα παιχνίδια που αρέσουν στους ίδιους, κι όχι αυτά που ταιριάζουν για το παιδί τους. Πραγματοποιούν όμως όσα υπόσχονται για παιχνίδι με φαντασία και δημιουργικότητα; Όπως ξέρουν όλοι οι γονείς, πολύ λίγα παιχνίδια, τα πιό βασικά και προσαρμόσιμα, κερδίζουν σχεδόν όλη την προσοχή των παιδιών. Τα υπόλοιπα στοιβάζονται και παραπετιούνται ξεχασμένα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της σπατάλης είναι τεράστιες. Χειρότερο όμως είναι ότι τα παιδιά από μωρά συνηθίζουν στον καταναλωτισμό και συνεχώς περιμένουν για κάποιο νέο αντικείμενο που θα τους προσφέρει μια βραχυχρόνια διασκέδαση. Τα παιδιά δεν γεννιούνται περιμένοντας πολλά παιχνίδια, είναι οι γονείς, η τηλεόραση και τα άλλα παιδιά που δημιουργούν υπερβολικές απαιτήσεις. Τι πρέπει να αλλάξουμε;

Ας ξεκινήσουμε από τη βάση: Το παιχνίδι είναι στην ουσία του ο τρόπος με τον οποίο το παιδί ανακαλύπτει τον πραγματικό κόσμο με την φυσική του περιέργεια και προσαρμόζεται σε αυτόν μέσω της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητάς του. Δεν χρειάζονται παιχνίδια που να κάνουν το ένα ή το άλλο, αλλά παιχνίδια που να παρακινούν το παιδί να δράσει το ίδιο και να το εισάγουν στον κόσμο.

Οι προτιμήσεις των παιδιών, σε σταθερή βάση κι όχι για λίγες μέρες ή ώρες, είναι ο καλύτερος οδηγός για το ποιά παιχνίδια είναι τα πραγματικά αγαπημένα τους. Επιλέξτε τα παιχνίδια όχι με βάση το τι σας ζητάει το παιδί, αλλά με το ποιά παιχνίδια πραγματικά παίζει στο σπίτι. Χαρίστε όσα παιχνίδια δεν χρησιμοποιούν τα παιδιά σας. Τα περισσότερα παιδιά κατέχουν περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορούν να οικειοποιηθούν και να αγαπήσουν. Αν δεν θέλετε να τα χαρίσετε, αποθηκεύστε τα και ξαναδώστε τα στα παιδιά σας μετά από μερικούς μήνες σαν ευχάριστη έκπληξη.

Πετάξτε τα σπασμένα παιχνίδια που δεν μπορείτε πια να επισκευάσετε.

J0144524Δώστε στα παιδιά σας για να παίξουν άμμο, νερό, χρώματα, παλιά ρούχα σας για μεταμφιέσεις. Ακόμη πλαστικά πιάτα, ποτήρια και σουρωτήρια, μεγάλα χαρτόκουτα για σπιτάκια, μικρά κουτιά, χαρτοσακούλες για μάσκες και κούκλες , κουβέρτες για αντίσκηνα και σπιτάκια.

Αγοράστε παιχνίδια γερά και προσαρμόσιμα, φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού σας: εκτός από την απογοήτευση του παιδιού που δεν μπορεί να παίξει με το παιχνίδι, μπορεί να ελλοχεύουν ακόμη και κίνδυνοι για την ασφάλειά του.

Αρνηθείτε να αγοράσετε παιχνίδια αν δεν θεωρείτε ότι το παιδί σας θα έχει συγκεκριμένο όφελος.

Πέστε στους συγγενείς σας τι παιχνίδια θα ήθελαν τα παιδιά σας.

Μοιραστείτε τα μεγαλύτερα παιχνίδια με φίλους ή γείτονες. Μπορείτε ακόμη να ανταλλάξετε κάποια παιχνίδια που το παιδί σας έχει βαρεθεί, ή να οργανώσετε μια ανταλλακτική / δανειστική παιχνιδοθήκη με βάση τη βιβλιοθήκη του δήμου, το νηπιαγωγείο ή απλά μαζί με άλλους γνωστούς σας γονείς. Τα παιδιά σας θα μπορέσουν έτσι να απολαύσουν κάποια μεγάλα ή ακριβά παιχνίδια που δεν θεωρείτε σκόπιμο να αγοράσετε.

Αν προτιμήσετε λιγότερα, ασφαλέστερα παιχνίδια που καλλιεργούν τη φαντασία, όχι μόνον θα ωφεληθείτε οικονομικά, αλλά θα κερδίσετε ψυχική ηρεμία και χώρο στο σπίτι σας. Τα παιδιά σας θα βαρεθούν λιγότερο, θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν περισσότερο αν έχουν λίγα και αγαπημένα παιχνίδια. Ίσως ακόμη θελήσουν να βρίσκονται συχνότερα έξω από το σπίτι, να εκτιμήσουν και να εξερευνήσουν το φυσικό τους περιβάλλον.