Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Εννέα προτάσεις για απλούστερη ζωή

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Εννέα προτάσεις για απλούστερη ζωή
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

Καθώς οι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής γίνονται όλο και πιό εντατικοί, παγιδευόμαστε σε ένα καταιγισμό δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων. Τόσα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, να αγοράσουμε, όλο και περισσότερες ανάγκες...

Ας απλοποιήσουμε τη ζωή μας, ας επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, ας δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να θυμηθεί ποιοί είμαστε και τι είναι πράγματι σημαντικό στη ζωή μας.

Μερικές προτάσεις:

1. Σταματείστε
beachΚάθε μέρα είναι ένα λευκό χαρτί που το γεμίζουμε με υποχρεώσεις. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό κάθε λεπτό της μέρας μας να δεσμεύεται από κάποιο σχέδιο. Ακόμη και για λίγο κάθε μέρα προσπαθείστε να σταματάτε τον εντατικό ρυθμό και να αποδεσμεύεστε από την ανάγκη για μέγιστη απόδοση. Έστω και για λίγο, μην κάνετε τίποτε. Ξαπλώστε σε μια κουβέρτα στον κήπο και κοιτάξτε τα σύννεφα. Ταίστε τα σπουργίτια στο μπαλκόνι με λίγα ψίχουλα. Παρατηρείστε τα αστέρια για λίγα λεπτά κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Η απραξία αυτή επιβραδύνει τους ρυθμούς σας και σας θυμίζει την απλή απόλαυση της κάθε στιγμής. Μπορείτε έτσι να δείτε με σαφέστερη προοπτική το πώς περνάτε το χρόνο σας κάθε μέρα.

2. Μειώστε τη συσσώρευση, καταναλώστε λιγότερο
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν είναι υλικά αντικείμενα. Τα υλικά αντικείμενα που μας περιβάλλουν και γεμίζουν τα ράφια και τα ντουλάπια μας διαπερνούν και τη ζωή μας. Δουλεύουμε σκληρά για να μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα, πολλά όμως από αυτά χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για καθάρισμα, συντήρηση, αποθήκευση, ασφάλιση, προστασία... και συνεχώς οι έμποροι και οι διαφημιστές μας προσφέρουν το επόμενο αντικείμενο που πρέπει να αποκτήσουμε. 
Πέρα από τα χρήματα που πληρώνουμε για να τα αγοράσουμε, τα καταναλωτικά αγαθά έχουν περιβαλλοντικό κόστος την καταλήστευση των φυσικών πόρων, τα απόβλητα στο περιβάλλον, τη ρύπανση από την παραγωγή και από τη μεταφορά τους. Ο καταναλωτισμός δημιουργεί τη βιομηχανική ρύπανση. Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση; 
- Διδάσκουμε στα παιδιά ότι η κατανάλωση έχει περιβαλλοντικό κόστος. Δείχνουμε ότι αγοράζουμε κάποιο αντικείμενο για την πραγματική του χρησιμότητα και όχι για να μας προσδώσει κοινωνικό κύρος.
- Απολαμβάνουμε μη-υλικές απολαύσεις. Μόνοι ή με συντροφιά, η μουσική, ο αθλητισμός, τα χόμπυ, οι κατασκευές και τα παιχνίδια αναπτύσσουν την προσωπικότητά μας με μικρό περιβαλλοντικό κόστος και προσφέρουν μακροχρόνια ωφέλη. Και βέβαια η κοινωνική παρέμβαση είναι εκείνη η δραστηριότητα που μπορεί να μας φέρει πιό κοντά στους συνανθρώπους μας και στην πραγματικότητα, να μας κάνει να νιώθουμε πιό δυνατοί αλλά όχι ατομιστές.
- Δεν αγοράζουμε αντικείμενα για δώρα. Σε επόμενο αφιέρωμά μας, θα ασχοληθούμε με ιδέες για "αειφόρα" δώρα.
- Ανταλλάσσουμε, πωλούμε ή χρησιμοποιούμε από κοινού αντικείμενα. Δανείστε και δανειστείτε ιδιαίτερα ότι δεν χρησιμοποιείτε συχνά, όπως ηλεκτρικό πριόνι ή τρυπάνι, σκάλα, χλοοκοπτικό μηχάνημα, ζυμωτή κτλ. Έτσι λιγοστεύουν τα αντικείμενα που πρέπει να αγοράζουμε και να αποθηκεύουμε στο σπίτι μας. Πουλήστε ή ανταλλάξτε αγαθά ή και υπηρεσίες (πχ μαθήματα ξένων γλωσσών με καθαριότητα σπιτιού ή baby sitting). Έτσι αποτρέπουμε την κατασκευή νέων αγαθών και συσκευασιών και εξοικονομούμε και το φόρο.
- Μειώνουμε την οπτική ακαταστασία. Τοποθετούμε τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά σε κουτιά και αποθηκεύουμε τα κουτιά αυτά για ένα χρόνο στο πατάρι. Μετά από το διάστημα αυτό, ανοίγουμε τα κουτιά και κρατάμε ότι μας χρειάστηκε. Τα υπόλοιπα αντικείμενα τα πουλάμε ή τα χαρίζουμε. Μετά από την εκκαθάριση αυτή εφαρμόζουμε την αρχή : για κάθε αντικείμενο που μπαίνει στο σπίτι, πρέπει να βγαίνει κάποιο άλλο.
- Όταν αυτό είναι δυνατό, διαβάζουμε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ή του περιοδικού μας. Πλεονεκτήματα: η άμεση ενημέρωση, αποφεύγουμε το κόστος της αγοράς και κυρίως την περιβαλλοντική επιβάρυνση της έντυπης έκδοσης.

3. Κλείστε τα μάτια (και τα αυτιά σας) στις διαφημίσεις Κλείστε την τηλεόραση όταν προβάλλει διαφημίσεις, ανακυκλώστε χωρίς να ανοίξετε τις διαφημιστικές επιστολές, πετάξτε τα διαφημιστικά ένθετα της εφημερίδας, μην διαβάζετε τις διαφημίσεις στο περιοδικό ή γιγαντοαφίσες, ενεργοποιείστε τη φραγή spam mail στο e-mail σας ... Ζητείστε από τα καταστήματα όπου αγοράζετε να μην προσθέτουν το όνομά σας στη βάση πελατών που διατηρούν, και απαγορέψτε τους να πωλούν σε άλλους (διαφημιστικές εταιρείες) τα στοιχεία σας.

4. Απλοποιείστε τη διατροφή σας
Ετοιμάζοντας φαγητά σε μεγαλύτερες ποσότητες (για 2 ημέρες) μειώνετε το χρόνο που περνάτε στην κουζίνα κατά το ήμισυ. Προτιμάτε τα φαγητά κατσαρόλας, γιατί χρειάζονται λιγότερη προετοιμασία και λιγότερο χρόνο καθαρίσματος. Ακόμη καλύτερα, κάποιες μέρες τρώτε ωμά λαχανικά, σαλάτες, απλά σάντουιτς και φρούτα. 
Αντί να σκεφθείτε τι θα θέλατε να φάτε, σχεδιάστε το γεύμα σας με βάση τα υλικά που έχετε στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας. Αντισταθείτε στην τάση να βγείτε και να αγοράσετε τα συστατικά που σας λείπουν.

5. Μειώστε το χρόνο τηλεόρασης
Καναπές και τηλεόραση - η τέλεια χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα. Είναι όμως πράγματι έτσι ; Η τηλεόραση δεν είναι τόσο χαλαρωτική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οι κουρασμένες αισθήσεις μας βομβαρδίζονται συνεχώς, και το λανθάνον μήνυμα είναι πάντα το ίδιο, ότι δηλ. πρέπει να αγοράζουμε όλο και περισσότερα πράγματα για να γίνουμε ευτυχισμένοι. 
Στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν ελάχιστο χρόνο άμεσης επικοινωνίας με τους γονείς τους, ειδικά με τον πατέρα. Αντίθετα, περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Όπως και με τους ενήλικες, η τηλεόραση κάνει τα παιδιά να ζητούν όλο και περισσότερα πράγματα για να νιώθουν ικανοποιημένα με τον εαυτό τους.
Ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε το χρόνο της τηλεόρασης και να τον αντικαταστήσουμε με βιβλία, μουσική ή εκπαιδευτικά βίντεο. Για τα παιδιά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μιά ώρα τηλεόρασης κάθε μέρα με παιχνίδι και επικοινωνία με τους γονείς. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή η ώρα αυτή θα χρειάζεται ιδιαίτερη επιπλέον προσπάθεια από την πλευρά των γονιών, γιατί η η τηλεόραση είναι μια βολική και οικονομική baby sitter. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε με κάποια δραστηριότητα που χρειάζετε μέρες για να ολοκληρωθεί, γιατί έτσι μπορείτε να τη διακόψετε όταν θελήσετε και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα.
Και, γιατί όχι, μπορείτε κι εσείς να προσχωρήσετε στο 1 % του ελληνικού πληθυσμού που δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι του !


6. Μειώστε το χρόνο καθαρισμού του σπιτιού
Οι περισσότερες από τις ακαθαρσίες στο σπίτι έρχονται "περπατώντας" με τα παπούτσια μας. Εφαρμόστε ως αρχή να μη φορά κανένα μέλος του νοικοκυριού παπούτσια στο σπίτι και, αν είναι δυνατόν, δώστε στους επισκέπτες σας να φορέσουν ένα ζευγάρι όμορφες ζεστές παντόφλες. Θα νιώσουν πολύ πιό άνετα !

7. Μειώστε το χρόνο αγορών
Η αγορά καταναλωτικών αγαθών δεν πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο στη ζωή μας από όσο είναι απολύτως αναγκαίος. Για να το πετύχουμε μπορούμε: 
- να οργανώσουμε τις αγορές μας ώστε να γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Έτσι πετυχαίνουμε οικονομία χρόνου και καυσίμων (αν χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο).
- να εντάξουμε τις αγορές μας σε κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, βόλτα με το σκύλο, περίπατο στο πάρκο, επίσκεψη σε φίλους, ώστε η κατανάλωση να μη βρίσκεται στο προσκήνιο.
- να μη μπαίνουμε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μας για μικροπράγματα κάθε φορά που περνάμε, παρά μόνον αν είναι απολύτως αναγκαίο. Αποφεύγουμε έτσι να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά και εξοικονομούμε χρόνο για δημιουργικές ασχολίες ή για χαλάρωση. Ας θυμηθούμε ότι η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ δεν είναι υποχρεωτικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
- να ζητήσουμε (ή να προσφερθούμε, αντίστροφα, εμείς να εξυπηρετήσουμε) από κάποιο φίλο ή σύνοικο που πηγαίνει για αγορές να μας φέρει κάποια μικροπράγματα που χρειαζόμαστε άμεσα. Έτσι αποφεύγουμε μιά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. 
- κάποιες από τις τις αγορές μας μπορούν να γίνονται μέσω διαδικτύου (επιλέγουμε όμως τον κανονικό, και όχι τον άμεσο χρόνο παράδοσης, ώστε να αποφεύγουμε τα πολλαπλά δρομολόγια μεταφορών).

8. Μειώστε τη χρήση των κινητών τηλεφώνων
Το κινητό τηλέφωνο έγινε αναπόσπαστο μέρος του υπερταχέος πολιτισμού μας. Όσο πιό φορτωμένο πρόγραμμα έχει κανείς, τόσο πιό σημαντικός θεωρείται, ή έστω, τόσο πιό "κανονικός". Είναι πιά το κινητό τηλέφωνο σύμβολο κύρους, καθώς ο χρήσης του δείχνει πάντα "εν δράσει", πολυάσχολος, απαραίτητος.
Όμως το πανταχού παρόν κινητό μπαίνει αυτόκλητο στο προσκήνιο και αποσπά την προσοχή μας από άλλες πιθανά εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες, δραστηριότητες στο σπίτι, στις αγορές, στην οδήγηση ή στο σινεμά. Προσθέτει στην πολυπλοκότητα της καθημερινής μας ζωής και συχνά διακόπτει τη δια ζώσης επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. 
Μάθετε να κλείνετε το κινητό σας ιδιαίτερα όταν αφιερώνετε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους ή τον εαυτό σας.

9. Σιωπή
Προσπαθείστε να βάλετε λίγη σιωπή στη ζωή σας κάθε μέρα. Τα ανθρώπινα αυτιά δεν είναι σχεδιασμένα για τον συνεχή ερεθισμό από ήχους, που είναι ένα ανεπιθύμητο παραπροϊόν της σύγχρονης ζωής. Ελάχιστοι δυνατοί θόρυβοι υπάρχουν στη φύση. Μελέτες έδειξαν ότι οι ορμόνες του στρές αυξάνονται ανταποκρινόμενες στο θόρυβο. Τα επίπεδα ενέργειας και αυτοσυγκέντρωσης μειώνονται και η απώλεια ακοής αυξήθηκε σημαντικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Κατ' αρχήν, προσέξτε τους θορύβους γύρω σας. Όταν χρησιμοποιείτε μηχανήματα υψηλού θορύβου, όπως χορτοκοπτικά, μπλέντερ, ηλεκτρικές σκούπες, να φοράτε ωτασπίδες. Όταν δεν παρακολουθείτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, να το κλείνετε.
Η σιωπή, σαν μια δροσερή όαση ανάμεσα στο βομβαρδισμό με ερεθίσματα, μας βοηθά να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε.

Στείλτε μας τις ιδέες σας για πιό απλή και όμορφη ζωή - θα τις περιλάβουμε σε επόμενο σχετικό αφιέρωμά μας !

 

Πηγές
J. Button: "How to Be Green", εκδ. Friends of the Earth

EarthEasy: δικτυακός τόπος: http://eartheasy.com