Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Εννέα προτάσεις για απλούστερη ζωή - Σελίδα 2

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Εννέα προτάσεις για απλούστερη ζωή
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

6. Μειώστε το χρόνο καθαρισμού του σπιτιού
Οι περισσότερες από τις ακαθαρσίες στο σπίτι έρχονται "περπατώντας" με τα παπούτσια μας. Εφαρμόστε ως αρχή να μη φορά κανένα μέλος του νοικοκυριού παπούτσια στο σπίτι και, αν είναι δυνατόν, δώστε στους επισκέπτες σας να φορέσουν ένα ζευγάρι όμορφες ζεστές παντόφλες. Θα νιώσουν πολύ πιό άνετα !

7. Μειώστε το χρόνο αγορών
Η αγορά καταναλωτικών αγαθών δεν πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο στη ζωή μας από όσο είναι απολύτως αναγκαίος. Για να το πετύχουμε μπορούμε: 
- να οργανώσουμε τις αγορές μας ώστε να γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Έτσι πετυχαίνουμε οικονομία χρόνου και καυσίμων (αν χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο).
- να εντάξουμε τις αγορές μας σε κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, βόλτα με το σκύλο, περίπατο στο πάρκο, επίσκεψη σε φίλους, ώστε η κατανάλωση να μη βρίσκεται στο προσκήνιο.
- να μη μπαίνουμε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μας για μικροπράγματα κάθε φορά που περνάμε, παρά μόνον αν είναι απολύτως αναγκαίο. Αποφεύγουμε έτσι να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά και εξοικονομούμε χρόνο για δημιουργικές ασχολίες ή για χαλάρωση. Ας θυμηθούμε ότι η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ δεν είναι υποχρεωτικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
- να ζητήσουμε (ή να προσφερθούμε, αντίστροφα, εμείς να εξυπηρετήσουμε) από κάποιο φίλο ή σύνοικο που πηγαίνει για αγορές να μας φέρει κάποια μικροπράγματα που χρειαζόμαστε άμεσα. Έτσι αποφεύγουμε μιά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. 
- κάποιες από τις τις αγορές μας μπορούν να γίνονται μέσω διαδικτύου (επιλέγουμε όμως τον κανονικό, και όχι τον άμεσο χρόνο παράδοσης, ώστε να αποφεύγουμε τα πολλαπλά δρομολόγια μεταφορών).

8. Μειώστε τη χρήση των κινητών τηλεφώνων
Το κινητό τηλέφωνο έγινε αναπόσπαστο μέρος του υπερταχέος πολιτισμού μας. Όσο πιό φορτωμένο πρόγραμμα έχει κανείς, τόσο πιό σημαντικός θεωρείται, ή έστω, τόσο πιό "κανονικός". Είναι πιά το κινητό τηλέφωνο σύμβολο κύρους, καθώς ο χρήσης του δείχνει πάντα "εν δράσει", πολυάσχολος, απαραίτητος.
Όμως το πανταχού παρόν κινητό μπαίνει αυτόκλητο στο προσκήνιο και αποσπά την προσοχή μας από άλλες πιθανά εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες, δραστηριότητες στο σπίτι, στις αγορές, στην οδήγηση ή στο σινεμά. Προσθέτει στην πολυπλοκότητα της καθημερινής μας ζωής και συχνά διακόπτει τη δια ζώσης επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. 
Μάθετε να κλείνετε το κινητό σας ιδιαίτερα όταν αφιερώνετε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους ή τον εαυτό σας.

9. Σιωπή
Προσπαθείστε να βάλετε λίγη σιωπή στη ζωή σας κάθε μέρα. Τα ανθρώπινα αυτιά δεν είναι σχεδιασμένα για τον συνεχή ερεθισμό από ήχους, που είναι ένα ανεπιθύμητο παραπροϊόν της σύγχρονης ζωής. Ελάχιστοι δυνατοί θόρυβοι υπάρχουν στη φύση. Μελέτες έδειξαν ότι οι ορμόνες του στρές αυξάνονται ανταποκρινόμενες στο θόρυβο. Τα επίπεδα ενέργειας και αυτοσυγκέντρωσης μειώνονται και η απώλεια ακοής αυξήθηκε σημαντικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Κατ' αρχήν, προσέξτε τους θορύβους γύρω σας. Όταν χρησιμοποιείτε μηχανήματα υψηλού θορύβου, όπως χορτοκοπτικά, μπλέντερ, ηλεκτρικές σκούπες, να φοράτε ωτασπίδες. Όταν δεν παρακολουθείτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, να το κλείνετε.
Η σιωπή, σαν μια δροσερή όαση ανάμεσα στο βομβαρδισμό με ερεθίσματα, μας βοηθά να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε.

Στείλτε μας τις ιδέες σας για πιό απλή και όμορφη ζωή - θα τις περιλάβουμε σε επόμενο σχετικό αφιέρωμά μας !

 

Πηγές
J. Button: "How to Be Green", εκδ. Friends of the Earth

EarthEasy: δικτυακός τόπος: http://eartheasy.com