Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τρύπα σε πυρηνικό αντιδραστήρα

E-mail Εκτύπωση

πυρηνικό εργοστάσιοΒαθιά τρύπα που είχε σχεδόν διαπεράσει το ατσάλινο προστατευτικό κάλυμμα του αντιδραστήρα, πάχους 6 ιντσών, βρέθηκε τον Μάρτιο στο πυρηνικό εργοστάσιο Davis Besse στο Οχάιο των ΗΠΑ, μετά από διατεταγμένη επιθεώρηση. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι αυτή είναι η σοβαρότερη κρίση σε θέματα ασφαλείας για την δυτική πυρηνική βιομηχανία
μετά το ατύχημα στο Three Mile Island, 23 χρόνια πριν.

Το σήμα κινδύνου είχε δοθεί πριν ένα χρόνο, όταν σε επιθεώρηση ρουτίνας βρέθηκαν σοβαρές ρωγμές σε αντιδραστήρα της Νότιας Καρολίνας. Από τότε έχουν βρεθεί κάποια μικροελαττώματα σε διάφορους αντιδραστήρες, τα πιο πολλά από τα οποία έχουν ήδη διορθωθεί.
Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό και συζητήσεις, καθώς γίνεται φανερό ότι όσο παλαιώνουν οι αντιδραστήρες, τα υλικά τους αντιδρούν με τρόπο που δεν είχε προβλεφθεί. Ο αντιδραστήρας Davis Besse είναι τώρα 25 ετών, και έχει κλείσει για επισκευές. Ο αντιδραστήρας της Ν. Καρολίνας ήταν 28 χρονών. Κανονικά οι αντιδραστήρες έχουν άδεια λειτουργίας για 40 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι τα προβλήματα θα αρχίσουν νωρίτερα.

(πηγή: Associated Press, 7/5/02)

nuclearreactors