Αρνητική εισήγηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24

oikologos.gr
Εκτύπωση
Ανταρσία έξι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 και τον αποχαρακτηρισμό 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.

Στην πρώτη ψηφοφορία, τάχθηκαν εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 24 πέντε βουλευτές της ΝΔ (Ν.Λέγκας, Έλ.Παπαδημητρίου, Χρ.Καρύδη, Κ.Μητσοτάκης και Γ.Ιωαννίδης), ενώ ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ ψήφισε «παρών».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Τραγάκης επανέλαβε την ψηφοφορία επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στους βουλευτές της ΝΔ, ώστε να αλλάξουν την ψήφο τους. Στις επόμενες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, οι εν λόγω βουλευτές, πλην της κ. Έλσας Παπαδημητρίου που καταψήφισε, ψήφισαν και αυτοί «παρών». Στις ψηφοφορίες, που έγιναν δι' ανατάσεως της χειρός, συμμετείχε μάλιστα, χωρίς να είναι μέλος της επιτροπής, και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου. Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η ψήφος του κ. Σταύρου δεν καταμετρήθηκε.

Εκ μέρους του Συνασπισμού, ο εκπρόσωπός του Φώτης Κουβέλης είχε εξαρχής δηλώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες, καθώς είναι αντίθετο στην συνταγματική αναθεώρηση συνολικά. Στην ψηφοφορία για το άρθρο 24 ο κ. Τραγάκης θεώρησε ότι οι δύο ψήφοι του ΣΥΝ (Κουβέλης, Κωνσταντόπουλος) προσμετρώνται στους «παρόντες», με αποτέλεσμα να προκαλέσει νέες αντιδράσεις.

Τελικά η αντιπολίτευση αποχώρησε σύσσωμη από τη συνεδρίαση της επιτροπής καταγγέλλοντας τις παρατυπίες και τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για το άρθρο 24.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν 21 βουλευτές της ΝΔ, εναντίον 20 (οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος Στέφανος Μάνος και η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου), δύο βουλευτές του ΣΥN ψήφισαν «παρών» και πέντε βουλευτές της ΝΔ «απείχαν της ψηφοφορίας».

Ως εκ τούτου η Επιτροπή απέρριψε με ψήφους 21 «υπέρ», 20 «κατά» και 7 «παρών» το να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24, καθώς απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Έτσι η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου για τα δάση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.