Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Πηνειός SOS - Ένα έγκλημα που μένει ακόμη ατιμώρητο

E-mail Εκτύπωση

Φυτοφάρμακα και...τυρόγαλα στον Πηνειό ποταμό

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη τελευταία μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στον Πηνειό ποταμό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών (της τάξης 2 mg1).

Υψηλές συγκεντρώσεις οργανοφωσφορικών φυτοφάρμακων και συγκεκριμένα πρόκειται για τη δραστική ουσία ( Azinphos methyl). Υψηλό οργανικό φορτίο από δείγματα που προέρχονται από σημείο του ποταμού το οποίο έχει υποστεί ρύπανση από οργανικά απόβλητα (πιθανόν τυρόγαλο από τις πολλές γαλακτοβιομηχανίες που βρίσκονται κατά μήκος του Πηνειού) και υπολείμματα οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.

Παρ΄όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ανακαλύψανε ορισμένοι δήμοι της περιφέρειας Τρικάλων ότι για την ρύπανση του ποταμού φταίνε οι αδιάφοροι πολίτες. Είναι ένας χρόνος σχετικά πολύ λίγος σε σχέση με τα 3.000 χρόνια που οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα αδιάφοροι και θέσπισαν νόμους και κανόνες για να προστατεύσουν τα κοινωνικά και φυσικά αγαθά των πολιτών που δικαιούνται σ΄ αυτή τη ζωή.

Δυστυχώς 3.000 χρόνια για ορισμένους δήμους της περιφέρειας Τρικάλων είναι πολύ λίγα για να ξέρουν ότι χρέος της πολιτείας δεν είναι να καταλογίζει ευθύνες σε ορισμένους πολίτες για τη αδιαφορία τους και την αντικοινωνική συμπεριφορά τους αλλά να προστατεύει όλους τους άλλους πολίτες που θίγονται από μια τέτοια συμπεριφορά. Και μάλιστα όταν πρόκειται για συμπεριφορές που έχουν σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας.

Πριν δύο χρόνια οι υγειονομικές υπηρεσίες της νομαρχίας Τρικάλων δεν έστειλαν πολίτες στον εισαγγελέα για τη ρύπανση του ποταμού, αλλά καμιά δεκαριά (10) δήμους γιατί ρυπαίνανε ασύστολα και συστηματικά τον Πηνειό ποταμό. Λέτε οι υγειονομικές υπηρεσίες της νομαρχίας Τρικάλων να έστειλαν στον εισαγγελέα Δήμους χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι οι δήμοι παρανομούν ; Αν είναι δυνατόν. Και όμως οι περισσότεροι δήμαρχοι αθωώθηκαν.

Ποιο είναι το συμπέρασμα : Ότι ο απλός πολίτης όταν παρανομεί πληρώνει πάντα τα σπασμένα ενώ οι δήμοι και ορισμένοι ιθύνοντες απολαμβάνουν μια προκλητική ασυλία.

Και βέβαια μετά την ασυλία έρχεται το θράσος και η κοροϊδία προς όλους τους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας, όπως το νόημα του Δικαίου Πολιτείας, η προστασία των δικαιωμάτων του Πολίτη, το πολίτευμα της Δημοκρατίας και όλα πια επαφίενται (και ας μη ομολογούνται) στη σωτηρία της κοινωνίας από κάποιον ελέου θεού δικτάτορα.

Ορισμένοι δήμοι της περιφέρειας Τρικάλων έχουν δώσει πολλά δείγματα τέτοιας γραφής και αυτή η μόλυνση είναι χειρότερη από την μόλυνση του Πηνειού ποταμού. Μια μόλυνση που φυσικά έχει σχέση με τη μόλυνση του Πηνειού, του Ληθαίου και των άλλων ποταμών της Θεσσαλικής πεδιάδας. Λέτε να είναι άσχετη η μόλυνση των ποταμών με την νοοτροπία ορισμένων ιθυνόντων που έχουν απέναντι στη ίδια τη ζωή γενικότερα. Π.χ. Ο φασισμός δεν σεβάστηκε ποτέ την έννοια και το βαθύ νόημα της ζωής. Τα δικαιώματα των αδύνατων πλασμάτων, των μειοψηφιών, της φύσης, κ.α.

Η μόλυνση του φασισμού είναι πολύ πιο επικίνδυνη και ορισμένοι ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα φασιστικά απόβλητά τους μες στη κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή και μετά από πολλές κινητοποιήσεις για να σωθεί ο Πηνειός ποταμός και παρά τις υποσχέσεις όλων των εμπλεκομένων Δήμων ότι θα σταματήσουν την ρύπανση του ποταμού, ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του βρίσκονται σε πιο χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Η αδιαφορία ορισμένων δήμων (γιατί δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προστασίας), έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Τελευταία ανακάλυψαν μια καινούργια συνταγή. Τις φιέστες. Πρόκειται για εκδηλώσεις για την διάσωση του Πηνειού μετά χορδών και τυμπάνων και άλλων πανηγυρικών λόγων και τραγουδιστών με την ελπίδα να ξορκίσουν το κακό και να σταματήσει από μόνη της η ρύπανση του Πηνειού.

Ο Πηνειός αποδείχθηκε τελευταία και χρυσοφόρος για τους απανταχού ειδικούς επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κάνε και εσύ ένα μεγάλο σχέδιο διάσωσης του Πηνειού. Μπορείς!!! Σίγουρος μισθός και εισόδημα μεγάλο!!

Σκεφτείτε τα θα γίνει αν σταματήσει η μόλυνση του Πηνειού. Πάνε στράφι όλα τα επιτελικά γραφεία που έχουν στηθεί στους διάφορους δήμους, τις νομαρχίες, τα κόμματα και άλλα περιβαλλοντολογικά γραφεία.

Όλοι φωνάζουν νέα σχέδια, και όλα καταλήγουν στα παλιά. Διότι το σχέδιο υπάρχει από παλιά αλλά κανείς δήμος δεν το εφαρμόζει, γιατί «τα λεφτά είναι πολλά Άρη».

Συμπέρασμα : Τα χρειαζόμαστε τα μολυσμένα ποτάμια διότι είναι τα μόνα που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο. Και όσο περισσότερα τα μολύνουμε τόσα περισσότερα ευρωδολάρια θα αποσπάσουμε από τα νέα κοινοτικά πακέτα στήριξης που άρχισαν ήδη να τρέχουν πιο γρήγορα από τον Πηνειό ποταμό που παραμένει χρόνια τώρα στάσιμος και έχει μεταβληθεί σε βούρκο και τελευταία έχει πρασινίσει εντελώς από το κακό του.

O Βασίλης Πάνος
Είναι υπεύθυνος του περιοδικού
«Αγαπώ την Πόλιν»
www.agapo.gr