Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η γρίπη των πτηνών δεν ήταν τυχαία

E-mail Εκτύπωση
Οι Καναδοί, από τη μιά άκρη της χώρας έως την άλλη, ζητούν από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση να θέσει τέλος στα προγράμματα υποστήριξης της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και να αρχίσει να ξαναχτίζει τον κτηνοτροφικό τομέα με πολιτικές που να υποστηρίζουν την υγιεινή, φιλική για το περιβάλλον οικογενειακή κτηνοτροφία. πτηνοτροφείο

Πρωτοπόρος είναι ο Αγροτικός Συνασπισμός «Πέρα από τα Εργοστάσια» , ο οποίος αντιπροσωπεύει χιλιάδες Καναδούς, αγροτικούς, εργατικούς, περιβαλλοντικούς, φιλοζωϊκούς οργανισμούς, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης και της υπαίθρου. Μεγάλες αντί-εργοστασιακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μάλιστα εφέτος τον Απρίλιο σε όλη τη χώρα.

Η γρίπη των πτηνών είναι μόνο η τελευταία από μια μακρά σειρά ασθενειών που προκάλεσε η βιομηχανική κτηνοτροφία.

Δεκαεννέα εκατομμύρια κοτόπουλα περιμένουν στη σειρά να θανατωθούν λόγω της Γρίπης των Πουλερικών, μια επιδημική κρίση που προκλήθηκε από την υπερβολική συγκέντρωση πτηνοτροφικών μονάδων στην κοιλάδα Fraser. Η σοβαρότητα της επιδημίας και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε είναι καθαρά αποτέλεσμα των εντατικών μεθόδων παραγωγής και της υπερσυγκέντρωσης πολλών επιχειρήσεων στον ίδιο τόπο.

Πρόκειται για πραγματικά εργοστάσια - αγροκτήματα. Συγκεντρωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Fraser Valley, τεράστια παχυντήρια ζώων στην Alberta, μέγα-στάβλοι στις περιοχές Prairies, Ontario, Quebec και New Brunswick. Καταστρέφουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, μολύνουν τον αέρα και το νερό, κακοποιούν τα ζώα και ευνοούν την εξάπλωση επιδημιών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ο αριθμός των οικογενειακών χοιροτροφείων στον Καναδά έπεσε από 29.000 μονάδες σε λιγότερες από 12.000 σήμερα, μια μείωση σχεδόν κατά 2/3 σε μια δεκαετία. Και όμως, η παραγωγή αυξήθηκε. Αυτή η τάση προς όλο μεγαλύτερες, εντατικότερες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχει υποστηριχτεί από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, μέσω προγραμμάτων, φοροαπαλλαγών, ρυθμίσεων, δανείων, εγγυήσεων, κρατικών επενδύσεων, όλα με στόχο να παροτρύνουν τις αγροτικές επιχειρήσεις να περιορίσουν το κόστος, να υπερπαράγουν και να ενοποιηθούν καθέτως με τις επιχειρήσεις επεξεργασίας των τροφίμων.

Αυτό το "όραμα" όμως για την καναδική αγροτική παραγωγή, έρχεται όλο και πιο έντονα σε αντίθεση με τις επιθυμίες του καναδικού καταναλωτικού κοινού. Σύμφωνα με αξιόπιστη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, το 89% των Καναδών πλέον επιθυμούν η κυβερνητική υποστήριξη να στραφεί προς τις οικογενειακές επιχειρήσεις με φιλικά προς το περιβάλλον κτηνοτροφικά συστήματα και όχι στις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.