• Ο μεγαλύτερος κεντρικότατος κήπος και πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας όπου συνυπάρχουν αρμονικά Τέχνη και Φύση.
• Με φθίνουσα δασική έκταση 476 στρεμμάτων και 800 τετραγωνικών μέτρων που συμπεριλαμβάνει και την αποκαλούμενη έκταση Φινόπουλου καθώς και το δάσος της Ευελπίδων, μαζί με τον Εθνικό Κήπο πρωτοστατεί και κυριαρχεί επιβλητικά προσπαθώντας καθημερινά να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ρυπαντών του κέντρου της Αθήνας.
• Πήρε το όνομά του από το Ρωμαϊκό Campus Martius
• Στα χρόνια του Όθωνα φιλοξένησε τους στρατώνες του ιππικού.
• Μέχρι το 1880, τα Κυριακάτικα μεσημέρια και τις γιορτές αποτελούσε χώρο περιπάτου για τους τότε Αθηναίους και Βασιλείς.
• Όταν την Ελλάδα την διοικούσε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α από τον πύργο τον Κουκουβαγιών της Βαυαρίας, έβγαλε ένα φιρμάνι τότε, ΦΕΚ 201 την 27/7/1887 που το εντάσσει στο σχέδιο πόλεως το οποίο ρυθμίζει το χώρο του Πεδίου του Άρεως πάνω στο αντίστοιχο σχεδιάγραμμα με ερυθρές εστιγμένες γραμμές. Το σχεδιάγραμμα αυτό τότε δείχνει επακριβώς το χώρο του Π.Α ο οποίος αρχίζει από την Λεωφ. Πατησίων και τερματίζει εκεί ψηλά στο βουνό του Πολυγώνου.
• Τα χρόνια πέρασαν, ο Βασιλεύς ζούσε ακόμα και λαβών υπόψη του τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών και αφού συμφώνησαν μαζί τους όλο το τότε Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώνουν μια από τα ίδια χρησιμοποιώντας όμως μια ατυχή έκφραση αποκαλώντας το πάρκο «πλατεία Άρεως».
• Στον άλλο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας «Κάποιοι κύριοι» επήγαν να καταχραστούν την τελευταία βούληση του μεγάλου Εθνικού μας ευεργέτη Ζάππα ο οποίος κληροδότησε το χώρο του Ζαππείου στον Ελληνικό λαό, με μια μόνη προϋπόθεση, να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ως χώρο περιπάτου και αναψυχής και να μην εισέρχεται εντός του Ζαππείου κανένα τροχοφόρο. Ευτυχώς για όλους μας η μετατροπή του Ζαππείου σε πάρκινγκ, κάπως απεφεύχθη για το καλό όλων μας.
• Τα ίδια συμβάντα είχαμε και με το πολύπαθο και πολλαπλά καταπατημένο κεντρικό Πεδίο του Αρεως ο οποιοσδήποτε ισχυρός Ταγός και παράγων μπορούσε με μια απλή διαταγή να εγκαταστήσει κτίσματα, κατασκευές και έργα στο Π.Α. (Αγνώστου σκοπού υπαίθριος ναός ελλειπτικής μορφής εκτιμούμενης επιφάνειας 50 τ.μ σε κεντρικό σημείο, Θέατρο Αλίκη, Παράνομες χρονίζουσες επεκτάσεις 5,5 στρεμμάτων του Πανελληνίου Γ.Σ στο πρώην υπαίθριο θέατρο Χατζίσκου και με ¨5¨πρωτοκολλα κατεδάφισης, Παράνομες επεκτάσεις περίπου ¨1¨στρέμματος και τσιμεντένιες διαστρώσεις εντός του Π.Α στο Green Park της οδού Μαυροματαίων, Καταστροφή βλαστήσεως και δημιουργία σκάμματος βάθους 1.00 μ στο υπό βούληση αθλητικό χώρο Skateboard, Προσπάθεια ανέγερσης Μουσείου στη θέση του μνημείου Τσιγάντε εντός του Π.Α και που απερρίφθη από το Συμβούλιο τ.ε, Προσπάθεια εφαρμογής Μελέτης - εγκατάστασης κολυμβητηρίου και υπόγειων αποδυτηρίων απορριφθείσα και αυτή από το Στε, Προσπάθεια εγκατάστασης – Ανέγερσης Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών εντός της περίφραξης του Π.Α σημερινή θέση Ουζάδικα εμπροσθέν οδού Μπούσγου και Παράσχου.
• Δύο χρόνια αργότερα από τις τότε ληφθείσες διατυπώσεις με το υπ. αριθμ. φύλλο 229 της Εφημερίδας της κυβερνήσεως στις 10/12/1902 ο ίδιος Βασιλεύς Γεώργιος διορθώνει το προηγούμενο «ατόπημα» ( πλατεία Άρεως , άραγε τι θα μπορούσε κάποιος κακόβουλος να επικαλεσθεί πια ;;) , αφού η απόφαση του Βασιλιά είναι καταπέλτης. Συγκεκριμένα κηρύσσει δασωτέα την ανήκουσα στο Δημόσιο έκταση γνωστή υπό το όνομα έκταση πεδίο του Άρεως ή Πολύγωνο ένθα ευρίσκονται οι στρατώνες του Ιππικού και η Σχολή των Ευελπίδων εκ 476 στρεμμάτων και 800 τετ.μ, σύμφωνα με το ανάλογο προεκδοθέν διάγραμμα.
• Στη πλατεία του ναού των Ταξιαρχών του Π.Α υπήρχε στημένη μια εξέδρα μουσικής σε σχήμα πολυγώνου, όπου παιάνιζε η φιλαρμονική. Από εκεί προήλθε και το όνομα της όμορης γειτονιάς «Πολύγωνο»
• Με την υπ.αριθμ 196 της 12/6/1926 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τότε κυβέρνηση αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Θεόδωρο Πάγκαλο και το αντίστοιχο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει και διατάσσει στο άρθρο 1 του παρόντος περί δημοσίων δενδροστοιχιών και κήπων Αθηνών, ότι το Κράτος μέσω του αρμοδίου Υπ. Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εμπορίου αναλαμβάνει τις δαπάνες συντήρησης των δενδροστοιχιών ( ήδη το Π.Α έχει χαρακτηριστεί ως δασωτέα περιοχή και Κήπος ) και συγκεκριμένα ¨Τον καθαρισμό, το πότισμα, συντήρηση και βελτίωση των κήπων, πρόσληψη απαιτούμενων υπαλλήλων, φυλάκων, εργατών κ.λ.π την σύνταξη του προϋπολογισμού δαπανών και να προτείνει εις το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας μέτρα προς εξεύρεση πρόσθετων πόρων χρησιμοποιούμενων αποκλειστικώς για εγκαταστάσεις συντήρησης και επέκτασης των δενδροστοιχιών και κήπων.
• Το 1927 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών και δόθηκε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του Πεδίου του Άρεως, αφού το διεκδικούσαν για κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου και Εθνικού Θεάτρου, ενώ η αγγλική εταιρία ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρικής συγκοινωνίας «Power» χρησιμοποιούσε το χώρο για να πετάει τα προϊόντα εκσκαφής ( μπάζα ) από τη σήραγγα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς.
• Το 1934, με τη συμβολή του εκδότη της εφημερίδας «Έθνος» Σπύρου Νικολόπουλου και του μηχανικού Πέτρου Καλλιγά, το πάρκο σώθηκε από διεκδικήσεις με τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου άλσους ( Ν.6171/1934) επί υπουργίας Πέτρου Ράλλη) Το 1934 με το ΦΕΚ 133 της 16ης Οκτωβρίου ο τότε υπουργός Γεωργίας Θεοτόκης κήρυξε ως αναδασωτέα την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Π.Α, Το 1935, το τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών διέθεσε 7 εκατομμύρια Δραχμές έναντι της προϋπολογισθείσας δαπάνης 30 εκατομμυρίων για την αποπεράτωση του πάρκου.
• Το 1935 ανατίθεται στα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών η φιλοτέχνηση των προτομών των ηρώων του 1821 που κοσμούν τη Λεωφόρο των Ηρώων. ΦΕΚ 303 24/12/2003 Ν. 3208.αρθρο 1 παρ.18 σε συνδυασμό και με το ΦΕΚ 289 Α.Ν.998 28/29/12.1979
• Το 1938 στήθηκε ο έφιππος Βασιλιάς Κωνσταντίνος στην κεντρική είσοδο
• Το 1952 στήθηκε το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς για το ηρώο των πεσόντων στην Ελλάδα Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στις μάχες 1941-45.
• Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα το πεδίο του Άρεως αποτελεί σημείο αναφοράς για μεγάλες πολιτικές και εργατικές συγκεντρώσεις σημείο αναφοράς και χώρος συνάντησης για τους κατοίκους εργαζόμενους και μη του Λεκανοπεδίου.
Μαρκαράς Πόλ Αρχ.Μηχ.
Θαμώνας - Μέλος επιτροπής Αγώνα κατοίκων
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|