Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Iδρύθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

E-mail Εκτύπωση
Λάβαμε και σας μεταφέρουμε ανακοίνωση του Οικολογικού Φόρουμ, Κίνησης για την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου, για τη γέννηση ενός νέου πολιτικού φορέα, των Οικολόγων Πράσινων:

Η συνδιάσκεψη για την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου ολοκληρώθηκε με τη γέννηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Αργά το μεσημέρι της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ιδρύθηκαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Μέσα από διήμερη συζήτηση εγκρίθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του σχήματος, το προσωρινό του οργανωτικό και οι βασικοί άξονες παρέμβασής του για τους πρώτους μήνες. Ο νέος φορέας συμμετέχει στο Διεθνές Πράσινο Κίνημα μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πράσινων Κομμάτων.

Η οργανωτική και προγραμματική συγκρότηση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες μέσα από μια διαδικασία ιδρυτικού συνεδρίου. Στο μεταξύ την ευθύνη του συντονισμού θα έχει το νεοεκλεγμένο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με δεκαοχτώ (18) μέλη, εννέα (9) από Αθήνα και εννέα (9) από την Περιφέρεια.

Από τη Βόρεια Ελλάδα στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων εκλέχτηκαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Δημήτρης Καναβάς από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου από τα Γρεβενά και ο Φίλιππος Φούντης από το Βόλο. Στην ίδρυση του φορέα και στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός των άλλων από τη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Τζιώλας και ο Νίκος Σαχινίδης.

Η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών. Εκτός από την Αθήνα εκπροσωπήθηκαν στη Συνδιάσκεψη τουλάχιστον άλλοι δέκα Νομοί. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, πέρα από το γενικά καλό κλίμα των συζητήσεων ήταν το γεγονός της ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πολιτικής Οικολογίας, με στελέχη περιβαλλοντικών, καταναλωτικών, φυσιολατρικών και κοινωνικών οργανώσεων, που έχουν κατανοήσει την ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης των αγώνων τους. Τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες είναι καινούργια πρόσωπα που δεν είχαν πάρει μέρος στο εγχείρημα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ.

Σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα.


Στις 23/12/2002 οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν το παρακάτω δελτίο τύπου:

Τη Γραμματεία του εξέλεξε το Πανελλήνιο Συμβούλιο του νέου πολιτικού φορέα των Οικολόγων Πράσινων ενώ παράλληλα αποφάσισε τη συγκρότηση μιας ευρείας Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Στη Γραμματεία συμμετέχουν οι Αρετή Αγραφιώτου, Ηλίας Γιαννίρης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Στέφανος Σταμέλλος.

Μέσα στον άμεσο σχεδιασμό των Οικολόγων Πράσινων είναι η οργάνωση ενός πετυχημένου Ιδρυτικού Συνεδρίου, όπου θα απαντηθούν μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που θα αποτελείται από στελέχη του χώρου της αυτόνομης πολιτικής οικολογίας, θα έχει αντικείμενο ευθύνης τον πολιτικό διάλογο, το προγραμματικό πλαίσιο κτλ, σε μια προσπάθεια να επεκταθούν οι θέσεις του φορέα σε θέματα όπως η παιδεία, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική κ.α. Ταυτόχρονα, ξεκινάει και η συγκρότηση κατά περιφέρειες ενώ θα οργανωθούν και μια σειρά από προσυνεδριακές εκδηλώσεις, με στόχο την ευρεία συμμετοχή και το δημοκρατικό διάλογο όλων όσων έλκονται από την ανάγκη αναβάθμισης των οικολογικών αγώνων και τη διεύρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως είναι γνωστό, οι Οικολόγοι Πράσινοι δημιουργήθηκαν με απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης (7- 8.12.02) για την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου, που είχε οργανώσει το Οικολογικό Φόρουμ.

Στη συνδιάσκεψη εγκρίθηκε και η ιδρυτική διακήρυξη του σχήματος, το προσωρινό οργανωτικό πλαίσιο και οι βασικοί άξονες της παρέμβασης για τους πρώτους μήνες. Επίσης, εκλέχθηκε Πανελλαδικό Συμβούλιο με 18 μέλη, εννιά από Αθήνα-Πειραιά και εννιά από την περιφέρεια. Ο νέος φορέας συμμετέχει στο διεθνές πράσινο κίνημα μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων.

Η οργανωτική και προγραμματική συγκρότηση του φορέα θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί στο Συνέδριο.

Τακτική ενημέρωση μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα http://www.e-ecology.gr καθώς και την http://www.eco-solidarity.org

Τηλέφωνα και e-mail επικοινωνίας των μελών της Γραμματείας:
Αγραφιώτη Αρετή, τηλ. 0938.739155
Γιαννίρης Ηλίας, τηλ. 210.8665168, igiann @tee.gr
Παρασκευόπουλος Γιάννης, τηλ. 210.3203194,210.8213034, atpsyte @ath.forthnet.gr
Σταμέλλος Στέφανος, τηλ. 22310.50456, fax 22310.67044, sstamell @otenet.gr
Τρεμόπουλος Μιχάλης, τηλ. 2310.328791, fax 2310.421196, ecology-trem @nath.gr

Τα Μέλη του Πανελλήνιου Συμβουλίου
1. Αγραφιώτου Αρετή (Κοζάνη)
2. Βιτσαράς Γιώργος (Ικαρία)
3. Γιαννίρης Ηλίας
4. Δημαράς Γιώργος
5. Διάκος Κώστας
6. Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης (Πάτρα)
7. Καναβάς Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)
8. Κατσανεβάκης Βαγγέλης (Χανιά)
9. Κολτσίδα Κατερίνα
10. Μίχας Παναγιώτης
11. Ξενικός Αντώνης
12. Παπακωνσταντίνου Δημήτρης (Γρεβενά)
13. Παρασκευόπουλος Γιάννης
14. Σταμέλλος Στέφανος (Λαμία)
15. Τρεμόπουλος Μιχάλης (Θεσσαλονίκη)
16. Τσιρώνης Γιάννης
17. Φούντης Φίλιππος (Βόλος)
18. Χαραλαμπάκης Γιάννης
Αναπληρωματικά μέλη
19. Χρυσόγελος Νίκος
20. Πούλος Γιάννης
21. Σαχινίδης Νίκος (Θεσσαλονίκη)
22. Σταύρου Μάκης
23. Καλαποθαράκος Νίκος
24. Κόκκας Γιώργος