Οικολογική Επιθεώρηση

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Οικολογικό Φόρουμ, Κίνηση για την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου - Σελίδα 2

E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Οικολογικό Φόρουμ, Κίνηση για την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου
Μια νέα πολιτική συγκρότηση
Όλες οι Σελίδες

Στις συνθήκες αυτές, οι όποιες οικολογικές αντιστάσεις στις πολιτικές για τους φυσικούς πόρους, για τη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, πρέπει να συναντηθούν και να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο. Είναι ανάγκη να ανακαλύψουν και να διατυπώσουν τις κοινές αξίες που τις συνδέουν αλλά και την πολιτική διάσταση του λόγου τους.

Η πολιτική οικολογία είναι μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη πολιτική αντίληψη, απαραίτητη για την αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση του ανθρώπου και την υγεία της φύσης σήμερα και στο μέλλον. Σε όλους τους τομείς, η οικολογική πολιτική αντίληψη δίνει εκείνες τις λύσεις που το στυγνό οικονομικό κατεστημένο δεν μπορεί, γιατί δεν του το επιτρέπουν οι δείκτες της ανάπτυξης και της ακόρεστης αγοραίας παγκοσμιοποίησης. Η πραγματική ευημερία μόνο μέσα από μια οικολογική πολιτική είναι εφικτή, όμως επειδή δεν έχει ως σκοπό το βόλεμα των ολίγων αλλά το συλλογικό συμφέρον, παρουσιάστηκε από τους επιτηδείους ως ακραία και ανέφικτη ιδεολογία. Όμως οι πλανητικές εξελίξεις δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν.

Η οικολογία πρέπει να περάσει στην πολιτική σκηνή, όχι σαν ειδικός "τομέας" δημόσιας δράσης αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. Να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως "προστατευόμενη" πολιτικών δυνάμεων, με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους.

Η πολιτική οικολογία μπορεί να συμπληρώσει και να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται από τις κινήσεις πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Χρειάζεται όμως να αποτελέσει κάτι πολύ περισσότερο από ένα "λόμπυ", από ένα σχήμα εγκλωβισμένο στο κυνήγι της δημοσιότητας. Να προχωρήσει πολύ πιο πέρα από έναν ακτιβίστικο "συνδικαλισμό για το περιβάλλον":

* Εκφράζοντας δράσεις και προβληματισμούς κοινωνικής χειραφέτησης, μέσα -βέβαια- από ένα πρίσμα προτεραιότητας της φύσης και της επιβίωσης της βιόσφαιρας.

* Αναπτύσσοντας την αυτονομία της απέναντι στην εξουσία και στα οικονομικά συμφέροντα.

* Πρωτοστατώντας στους αγώνες για μια ανοιχτή κοινωνία, για την ειρήνη, την αποχή από πράξεις βίας σε όλα τα επίπεδα, την ισοτιμία ανδρών και γυναικών, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μειονοτήτων.

* Ενισχύοντας τις μορφές άμεσης δημοκρατίας, τον κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής, το συλλογικό συμφέρον και τις δημόσιες λειτουργίες απέναντι στο ιδιωτικό κέρδος.

* Προσεγγίζοντας κριτικά την εμπειρία των Πρασίνων κομμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αφομοιώνοντας το ριζοσπαστισμό των νέων διεθνών κινημάτων, διατηρώντας ακέραιη την αυτονομία και ανεξαρτησία της γνώμης της.

* Ασκώντας πίεση και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για θέσεις κοινωνικά αλληλέγγυες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η ισχυρή αυτόνομη παρουσία του οικολογικού πόλου, σε αντίθεση με την πρακτική της "από τα μέσα" οικολογικοποίησης, έχει αποδείξει ότι συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση από μέρους τους οικολογικών θέσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων συνεργασίας μαζί τους.

* Εμπνέοντας την υπευθυνότητα των πολιτών και καλλιεργώντας την παιδεία και την ενεργοποίησή τους. Οικολογία πέρα από το περιβάλλον

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να αναπτύξουμε μια οικολογική οπτική για την κοινωνία και την οικονομία, να αλλάξουμε τα κυρίαρχα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Αντί για τη γνωστή λιτότητα στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε να προωθήσουμε λιτότητα στην κατανάλωση ενέργειας, στη ζήτηση για μεταφορές, στην κατασκευή και χρήση κτιρίων. Πάγια αιτήματα του οικολογικού κινήματος, όπως η μακροβιότητα κατασκευών, μηχανημάτων και καταναλωτικών αγαθών, χρειάζεται να ξαναβρούν την κεντρική θέση που τους αξίζει. Ο αναπροσανατολισμός της φορολογίας και η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στόχους τη βιωσιμότητα, την ποιότητα των προϊόντων και την απεξάρτηση από ουσίες που ρυπαίνουν, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται "ψιλά γράμματα". Η αναίρεση του ανθρωποβόρου ανταγωνισμού και της ανασφάλειας που αυτός συνεπάγεται για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, χρειάζεται κάποτε να αποκτήσει προτεραιότητα. Η αποκατάσταση των πολιτικών ελπίδων και οραμάτων μπορεί να ανατρέψει το κυρίαρχο ασφυκτικό κλίμα.

Αξίζει επομένως να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στο εγχείρημα μιας πανελλαδικής, ριζοσπαστικής οικολογικής συσπείρωσης, διεκδικώντας μια γενικότερη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μια νέα φάση ελπίδων. Το εγχείρημα του Οικολογικού Φόρουμ κράτησε συνειδητά χαμηλούς τόνους, ώστε να εξασφαλίσει διάρκεια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Ο διάλογος και ο προβληματισμός έχουν σταθεί σε ένα ψηλό επίπεδο και είναι καιρός πια να συντεθούμε σε μια νέα ποιότητα.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους ασφυκτιούν στις σημερινές συνθήκες, σε όλες τις ζωντανές αυτόνομες δυνάμεις του οικολογικού κινήματος -άτομα ή ομάδες- που ανέπτυξαν συνεπή τοπική και θεματική δράση με συνολική σκέψη, χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους στο βωμό των ποικιλώνυμων εξουσιών και της εξαργύρωσης.

Καλούμε τις οικολογικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές κινήσεις, φορείς και συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους για την ελπιδοφόρα αυτή προσπάθεια.

Καλούμε όποιον και όποια συμφωνεί με τις διαπιστώσεις μας, να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του οικολογικού χώρου και στη δημιουργία ενός κοινού φορέα ριζοσπαστικής οικολογικής πολιτικής.

Η Επιτροπή Διοργάνωσης της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης:
- Αγραφιώτη Αρετή τηλ. 0938 739155
- Γιαννίρης Ηλίας 210.8665168, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Δημαράς Γιώργος 210.6016137, 0944847447 fax 210.6013438, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Κολτσίδα Κατερίνα τηλ 210.2232145, 210.8224384, fax 210.8218117
- Κουλουρούδης Μιχάλης τηλ. 210.3847766
- Μίχας Παναγιώτης τηλ. 210.3847766, 21.-3828551, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Μπλιώνης Γιώργος τηλ 2310.277997, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Παρασκευόπουλος Γιάννης τηλ 210.3203194, 210.8213034 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Σαχινίδης Νίκος τηλ. 0977.638874
- Σταμέλλος Στέφανος τηλ 22310.50456, fax 22310.67044 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Στροβολίδου Ηλέκτρα τηλ 210.8237397
- Τρεμόπουλος Μιχάλης τηλ 2310.328791, fax 2310.421196 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
- Τσιρώνης Γιάννης τηλ. 210 3821555, fax 210 7560389
- Χαραλαμπάκης Γιάννης τηλ 210.4286560, 0942.846240
τηλ. επικοινωνίας: 210.3847766, 2310.328791
fax: 210.3304647, 2310.421196, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Σχετικά κείμενα στις ιστοσελίδες http://www.disabled.gr/ecology και http://www.e-ecology.gr

Επίσης, σε σχετική επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο, το Οικολογικό Φόρουμ μας πληροφορεί ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

- Η 1η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (Αθήνα, 29-3-2002). Σ' αυτή εκφράστηκε απ' όλους η ανάγκη για αυτόνομη έκφραση της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ στην Ελλάδα και η σύγκλιση σε ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΕΑ όλων των συνεπών οικολογικών δυνάμεων. Σ' αυτή τη Συνδιάσκεψη συστήθηκαν δύο Επιτροπές (Τεκμηρίωσης και Οργανωτική) που ανέλαβαν τις εισηγήσεις της 2ης Συνδιάσκεψης.

- Η 2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (Αθήνα 14-6-2002). Σ' αυτή συζητήθηκαν ορισμένα βασικά οικολογικά ζητήματα (Φυσιογνωμία της Πολιτικής Οικολογίας, Αποτίμηση των προηγούμενων οικολογικών σχημάτων, Σημερινά δεδομένα-Στρατηγική και προτεραιότητες, Ελληνική και παγκόσμια οικολογική κρίση, Κατευθύνσεις για μια πολιτική βιωσιμότητας), ορισμένες πλευρές λειτουργίας και οργάνωσης του φορέα, η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πράσινων και η πορεία που θα ακολουθήσουμε για την οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα.

Εκεί επίσης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη το Νοέμβριο (;) του 2002. Για την υλοποίηση αυτής της πορείας συγκροτήθηκε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Διοργάνωσης της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης. Επίσης αποφασίστηκε να διοργανωθούν τοπικές συσκέψεις με όσους ενδιαφέρονται σε όλη την Ελλάδα.